-Ska vi göra något fint?
-Schit i dä, svarade jag! Vad vill ni egentligen göra?
-Då gör vi en fågelskrämma, sade avdelningschefen.

-Jag är så dålig på proportioner! Hon granskar kritiskt det hon skapat.
-Schit i dä, stöttar jag! Den som skapade giraffen var också skitkass på propotioner, kolla in halsen eller kängeruns ben och humlan så tung att den inte kan flyga!

Osnofsiga ord och enkla opassande fraser, gärna med småländsk dialekt får oss att hoppa ur uppfostrade grepp.
-Nä jag är inte kreativ, jag har ingen fantasi, jag är inte kreativ, jag har ingen fantasi…
– SCHIT I DÄ
-…jag är kreativ och jag har fantasi, jag är kreativ och jag har fantasi. Det liknar den knuff man en gång i tiden fick ge grammofonen då stiftet hamnat i en repa den inte själv kunde komma ur. Sedan fortsatte sången,
Den nya upplevelse är att man känner den där nyfikenheten som gör att det kvittat om man är kreativ eller fantasifull, för man skapar ändå.

Så här går det till:
När vi tillsammans planerar en workshop vill jag att du berättar något om gruppen, eller företaget för att vi tillsammans kan komma fram till ett raffigt tema.

  • En grupp jag nyligen hade kom till mig direkt från en föreläsning om fisk, därför fick de skapar sig själva som fiskar. Fantasin flödade och förvåningen stor över resultatet.
  • I kick-off dukar jag långbord med tallrikar välförsedda med färger. Jag använder storytelling för att locka fram bilder som sedan översätts i måleri. Efter några minuter befinner sig varenda en utanför boxen. Det går även att använda papier mache, då serveras det tidningar, klister, silkespapper och krimskrams med glitter och annat som fullkomligen smälter det vuxna jaget in i ohyfsat och kreativt skapande.
  • Selfies, är ett annat tema, att med plastflaska, skruvade makaroner, klister, tidningspapper och färg skapa sig själv, för att plock och skaka så makaronerna skramlar fram, när man börjar ta sig själv alltför mycket på allvar i vardagslivet.
  • Tema valk sätter fart fantasin att skapa de mest påhittiga och märkliga alster som har med våra utsatta valkar att göra.
  • En grupp skapade sin chef i avskedspresent då han skulle sluta. Han deltog också!
  • IKEA skapade Moder Jord, de fyra grupperna fick varsitt väderstreck att inspirera fantasin med.
  • Kreativt skrivande.

Varför Schit i dä kuss?

I vissa fall måste man ta udden av saker och ting, plocka ner det på jorden och ge det en måttlig och vänligt menad örfil för att vakna till. Det är den allmänt högtravade inställningen till kreativitet som jag menar. Rädslan för att inte göra fint, rädsla för vad andra tycka, tron att man inte har fantasi, att kreativitet är svårt, som sätter käppar i hjulet för det egna skapandet. Till skillnad mot pyssel med färdiga kit som finns att köpa handlar experimentell kreativitet om att ge sig ut på djupare vatten. Du minns kanske allt det pyssel du gjort i skolan, då alla elever fick samma mall att klippa ut och sätta samman.

Vårt kreativa jag är mer eller mindre i hypnos. Jag har märkt att små klappar på axeln, stödjande orden
”du är visst kreativ”
”men du är ju jätte duktig”
bedövar det som redan är smådrogat av perfektion. Det tar liksom inte.
– SCHIT I DÄ!!!!! får oss att rycka till, spärra upp ögonen, slänga med blicken för att orientera oss i nuet för att börjar att skapa istället för att tänka att vi en dag ska göra det. I samspel med vår inre kreatör lär vi oss leva i den mest skrämmande och frodigaste platsen av vårt jag. Sårbarheten. Känslan som får de flesta att undvika allt som har med konstnärligt skapande att göra.


“Vulnerability is the birthplace of innovation, creativity and change.” 
― Brene Brown


-I don´t give a fuck,
sa den amerikanska workshopledaren till mig då jag deltog i ”Kreativ explosion”, en av de första kurserna i ämnet jag själv gick för en massa år sedan. Efter att vi ätit hummus med armbågarna skulle vi måla fötterna, försynt frågade jag om det var möjligt att även sätta lite färg på knäna, som jag fick hans svar slängt i ansiktet. I don´t give a fuck! Det var ögonblicket jag fick insikt om hur illa det låg till, hur välartad jag blivit och okreativ jag var. Mitt kreativa sinne var kapat av perfektion.

Genom att avdramatisera vårt förhållande till kreativiteten med kreativitet, det vill säga sätta igång och bara göra, rinner fantasin till, vi släpper taget och upptäcker att vi kan.

För att vara kreativ måste man vara beredd att vara stendum, sitta på en tron på en åsnerygg och låta ruinerna regna ur munnen.

Clarissa Pimkola Estees

RawArt är det råa skapandet, det som inte fick vara med under teckningslektionerna, den del av oss som inte var välkommen i skolan med lärare som hade varit med om det samma.